söndag 2 april 2017

Semester med gäster

Hurra! Jag har fått ett eget bankkort. Det tog bara 5 månader... Efter otaliga besök på vårt lokala bankkontor, framtagning av otaliga dokument så har jag till slut detta plastkort i min hand (och det fungerar). Bankmannen frågade Hasse 3 gånger om han var säker på att vi skulle ha ett gemensamt bankkonto och till slut frågade han rentut: " Är du säker på att du vill att din fru ska veta hur mycket pengar du har? Ja, ja det mesta går långsamt här i värmen.....

Nu har våren kommit och vi närmar oss kroppstemperatur. Maj sägs vara den varmaste månaden så då får vi hoppas på så lite strömavbrott som möjligt. De elektriska kopplingarna i vår lägenhet är lite ologiskt gjorda men som tur är har vi ugn, kyl och frys på generatorn vilket gör att man kan baka i alla lägen (om man orkar). Nu har mitt fredagsfika på kontoret blivit en tradition man ser fram emot så nu tänker jag gå in på lite tyngre grejer som mandelkubb och mjuk pepparkaka.

Här i Chennai har vi nyss haft Holi. Om ni sett "Delhis vackraste händer" med Björn Kjellman vet ni att det är då man kastar färg på varandra så det står härliga till. Vi fick veta att man helst ska ha vita kläder och att man behöver kemtvätt för att få bort färgen. Det är alltid någonting som firas och jag tycker det är något vi kan anamma, vi har alldeles för få helger och festligheter i Sverige!

Varkala: Här åt vi inte....
Kvinnliga polisen i Kochi
Vi har haft besök av släkt och vänner från Sverige i 7 veckor så nu känns det väldigt tomt. Förutom turistande i Chennai med omgivningar blev det 2 resor till Kerala. Kerala fick nyligen pris som den stat i Indien som har den bästa folkhälsan. Man har ett socialistiskt och ett kommunistiskt parti (det kommunistiska i majoritet) som styr staten. Det märks att man har det bättre ställt ekonomiskt. Befolkningen är bättre utbildad, mer jämställd och "modernare" i livsstil. Det som haltar är som vanligt miljön. Kanalerna i Kochi liknar mer avloppsdiken och man behöver komma en bra bit från staden för att få lust att bada i havet.

Vi besökte som sagt Kochi men även Thekkady, Allapuzzah och Varkala. Varkala är ju yoga och bad, Kochi mer kultur och Allapuzzah och Thekkady mer naturupplevelser. Nära Thekkady ligger Periyar Tiger Reserve där vi tog en båttur. Vi såg inga tigrar men väl en Kungsfiskare (det bästa indiska ölet; Kingfisher) och så fick vi oväntat besök på parkeringen.

Apropå oväntat besök så torkade man kaffe på hotellets alla tak ja faktiskt på varenda yta man kunde använda. Eftersom det är högre beläget så odlar man även te på sluttningarna. Engelsmännen införde te och gummiplantager på sluttningarna medan man vid kusten mest har fiske som inkomstkälla förutom den största inkomstkällan; turismen.


 Backwatertur i Alleppey. Kul att se livet utefter kanalen.


I Thekkady var vi även på en Kathakali föreställning. Ganska skrämmande utstyrda manliga aktörer och hög musik. Man tränar i c:a 10 år för att bli så bra att man får uppträda. Vi fick se förberedelserna med påklädning och lite av sminkningen. Vi fick också lite förhandstips på handlingen. Det imponerande med den här konstarten är att skådespelarna kan röra varje liten ansiktsmuskel separat och alla rörelser har förstås en särskild betydelse.

Jag passade förstås på att ta Ayur Vedisk traditionell massage som är stor i Kerala. Lite annorlunda upplevelse där man ligger på ett stort träbord (har man tur får man madrass) typ biljardbord och masseras av en eller två massöser (om man är kvinna) med litervis med olja. Det är inte som svensk massage med masserande av muskler utan mer långa tag över hela kroppen för att få igång energisystem, cirkulation osv. Här har man inga hämningar utan masserar glatt ända ner i stjärtskåran. Efteråt blir man handtvättad med hink och skopa och speciell tvål. Jätteskönt!
Våra besökare reagerade på att det blir mycket bilåkning och jag håller med. Dock är alternativet inte promenader i stadstrafik utan mer online-inköp. Jag vill hävda att den lägsta kasten i Indien är gångtrafikanterna.

Med våra gäster var jag även på en "Spice Trail". En matlagningskurs med mycket berättande om traditioner och kuriosa. Fantastiskt roligt! Vi lärde oss att grädda dosas, göra masalas, riva kokos med urgamla redskap och flippa papadums. Min bror vann flip-tävlingen efter åratals pannkaksvändningsträning. Vår "storyteller" Laksmi berättade att det finns mycket ritualer när det gäller matlagning. Om man rör smeten motsols kan man drabbas av onda ögat! När du kommer som nygift fru till din mans hem är det svärmor som har makten över maten och om du inte klarar testen kan du få riva kokosnötter tre år innan du avancerar till dosas.
Istället för gästbok fick våra gäster måla tavlor så nu har vi fin konst på väggarna!
Namasté!