Tiden går fort när man har det bra fast man inte gör många knop. Jag har haft det underbart på www.ayurvedalivingvillage.com och är nu tillbaka till regnet i Chennai.
Vi hade strålande sol och 31 grader mest hela tiden. Ayurvedisk livsstil fanns ju redan hos de gamla grekerna kan man säga med Hippokrates som sa att : din mat ska vara din medicin. Detta har indierna använt sig av i tusentals år.
Jag tänker inte ge någon föreläsning i ayurveda men det går ut på att du äter efter din grundkonstitution (mental, emotionell och fysisk) och förhoppningsvis reglerar eventuella obalanser. Ni kanske har hört talas om Vata, Pitha och Kapa. Doktorn diagnosticerar via tunga, puls, hud och matsmältning och du blir ordinerad behandlingar därefter. Man använder sig förutom maten av örtmediciner, massagebehandlingar och yoga. Så här såg mitt dagsprogram ut:
6.00 uppstigning och ev. medicin
6.30 yoga
8.00 Frukost
Fritid för sol och bad, cykeltur, promenad m.m.
12.30 Lunch
Fritid
15.00 Massagebehandling
16.00 Läkarkonsultation
16.30 Föredrag om ayurveda alt. matlagning
18.30 Middag
19.30 Örtte
20.00 Meditation
21.00 Godnatt!
Det ingår även en heldags utflykt per vecka och första veckan besökte vi ett elefant sanctuary och andra veckan gjorde vi en backwater-tur med båt och shoppade lite (eller mycket). Det är lätt att förföras av de indiska kläderna som är både billiga och vackra. Långt ifrån H&M beige.
Vi delade stranden med hundratals små krabbor och trollsländor och i luften kretsade de vackra brunvita örnarna som jag bara har sett i Kerala. Någon enstaka fiskare kastade nät men annars var vi ensamma i detta paradis. Vi vandrade i våra gandhiskynken till vår massagegudinna och blev mer och mer avslappnade.
Maten var förstås ekologisk och vegetarisk och god. Vi fick i princip nya smaker varje dag. Jag har ju mest ätit vegetariskt det här året men kommer man direkt från Kebabtallriken kan det ju bli en lite jobbigare omställning. Jag vill gärna återvända för som min rumskamrat sa: hit kan man komma som ett utsketet päron och åka hem som en nyponros! Jag hade tur som fick en så fantastiskt trevlig rumskamrat och då menar jag inte grodan i badrummet.
Här i Chennai regnade det hela sista veckan när jag var i Kerala och en dag kom det 200 mm regn. Avloppssystemen pallade inte och då det har fortsatt regna finns det fortfarande vattensamlingar och är bitvis svårt att ta sig fram. Då är det nice att bo på 4:e våningen. Skolorna har varit stängda och det sägs att vi har mer regn att vänta. Nu är här ganska mörkt och känns lite som svensk november och (vi har under 30 grader nu) jag saknar verkligen de vackra solnedgångarna i Kerala.
Nu försöker jag laga så mycket ayurvediskt som möjligt dvs färska råvaror och inga tillsatser. Det kräver sin kvinna att hitta bra ekologiska varor och laga två mål per dag. Inga uppvärmda måltider sa doktorn! Jobbigt att behöva ta hand om sig själv efter all denna avslappning. :) I helgen har vi provat den enda ayurvediska restaurangen i Chennai. Då fick vi äta sekventiell lunch. Det var den vanliga indiska serveringsmetoden med killar i hårnät som slevar upp mat ur rostfria hinkar på bananblad. Skillnaden var att du skulle äta maten i viss ordning och dricka lite olika små shots. Serveringen var som vanligt jättesnabb så det var inte till att tänka på att tugga de rekommenderade 36 gångerna. Maten var dock inte lika god som i Kerala.
Nu har vi gjort ett avsteg och firat Fars Dag med lite kladdkaka och till veckan får vi "jobb-besök" från Sverige så då blir det kanske till att bjuda på lite mer grabbvänligt käk.
Namasté!
Vi hade strålande sol och 31 grader mest hela tiden. Ayurvedisk livsstil fanns ju redan hos de gamla grekerna kan man säga med Hippokrates som sa att : din mat ska vara din medicin. Detta har indierna använt sig av i tusentals år.
Jag tänker inte ge någon föreläsning i ayurveda men det går ut på att du äter efter din grundkonstitution (mental, emotionell och fysisk) och förhoppningsvis reglerar eventuella obalanser. Ni kanske har hört talas om Vata, Pitha och Kapa. Doktorn diagnosticerar via tunga, puls, hud och matsmältning och du blir ordinerad behandlingar därefter. Man använder sig förutom maten av örtmediciner, massagebehandlingar och yoga. Så här såg mitt dagsprogram ut:
6.00 uppstigning och ev. medicin
6.30 yoga
8.00 Frukost
Fritid för sol och bad, cykeltur, promenad m.m.
12.30 Lunch
Fritid
15.00 Massagebehandling
16.00 Läkarkonsultation
16.30 Föredrag om ayurveda alt. matlagning
18.30 Middag
19.30 Örtte
20.00 Meditation
21.00 Godnatt!
Det ingår även en heldags utflykt per vecka och första veckan besökte vi ett elefant sanctuary och andra veckan gjorde vi en backwater-tur med båt och shoppade lite (eller mycket). Det är lätt att förföras av de indiska kläderna som är både billiga och vackra. Långt ifrån H&M beige.
Vi delade stranden med hundratals små krabbor och trollsländor och i luften kretsade de vackra brunvita örnarna som jag bara har sett i Kerala. Någon enstaka fiskare kastade nät men annars var vi ensamma i detta paradis. Vi vandrade i våra gandhiskynken till vår massagegudinna och blev mer och mer avslappnade.
Maten var förstås ekologisk och vegetarisk och god. Vi fick i princip nya smaker varje dag. Jag har ju mest ätit vegetariskt det här året men kommer man direkt från Kebabtallriken kan det ju bli en lite jobbigare omställning. Jag vill gärna återvända för som min rumskamrat sa: hit kan man komma som ett utsketet päron och åka hem som en nyponros! Jag hade tur som fick en så fantastiskt trevlig rumskamrat och då menar jag inte grodan i badrummet.
Här i Chennai regnade det hela sista veckan när jag var i Kerala och en dag kom det 200 mm regn. Avloppssystemen pallade inte och då det har fortsatt regna finns det fortfarande vattensamlingar och är bitvis svårt att ta sig fram. Då är det nice att bo på 4:e våningen. Skolorna har varit stängda och det sägs att vi har mer regn att vänta. Nu är här ganska mörkt och känns lite som svensk november och (vi har under 30 grader nu) jag saknar verkligen de vackra solnedgångarna i Kerala.
Nu försöker jag laga så mycket ayurvediskt som möjligt dvs färska råvaror och inga tillsatser. Det kräver sin kvinna att hitta bra ekologiska varor och laga två mål per dag. Inga uppvärmda måltider sa doktorn! Jobbigt att behöva ta hand om sig själv efter all denna avslappning. :) I helgen har vi provat den enda ayurvediska restaurangen i Chennai. Då fick vi äta sekventiell lunch. Det var den vanliga indiska serveringsmetoden med killar i hårnät som slevar upp mat ur rostfria hinkar på bananblad. Skillnaden var att du skulle äta maten i viss ordning och dricka lite olika små shots. Serveringen var som vanligt jättesnabb så det var inte till att tänka på att tugga de rekommenderade 36 gångerna. Maten var dock inte lika god som i Kerala.
Nu har vi gjort ett avsteg och firat Fars Dag med lite kladdkaka och till veckan får vi "jobb-besök" från Sverige så då blir det kanske till att bjuda på lite mer grabbvänligt käk.
Namasté!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar